Hac Parasına Zekat Düşer Mi?

Hac Parasına Zekat Düşer Mi?

Her sene milyonlarca insan kutsal topraklara gitmek ve hac farizasını yerine getirmek için para biriktirir. Bu birikim akıllarda soru işaretlerine de neden olmaktadır.

Bu yazımızda zekat ve hac ilişkisine değineceğiz.

Zekat Nedir?

Zekat da tıpkı hac gibi, mali anlamda gücü yeten Müslümanlara farz kılınmış bir ibadettir.

Bir Müslümanın sahip olduğu para yahut mal varlığının kırkta birinin her yıl ihtiyaç duyanlara sadaka olarak dağıtılması anlamını taşır. Kişinin kazancından gideri çıkarıldıktan sonra kalan mal varlığı üzerinden vermesi gereken zekat miktarı hesaplanır.

Kişi hacca gitmek için belli bir birikim yapmış ve bu parayı bu amaçla bir kenarda tutuyor ise Hac kurasında çıkıp çıkmadığına göre zekat durumu belirlenir.

Kişi hacca gitmeye hak kazandıysa biriktirdiği bu parayla niyetini yerine getirebilir. Fakat asil ya da ek kontenjandan kutsal topraklara gitmeye hak kazanamayan kimseler, biriktirdiği parayı da yıllık mal varlıkları içerisine dahil edip bunun kırkta birini de zekat olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtmak durumundadır.

Ayrıca hac için biriktirilen paraya zekat düşüp düşmediğinin değişikliğe uğrayabileceği bazı
özel durumlar vardır.

Kişinin sabit bir kazancı ya da geliri yoksa, biriktirdiği paranın zekatını vermek durumunda olmaz. Ve kişinin sabit bir geliri yoksa, mal varlığından yıllık gideri çıkarılarak zekat bu
şekilde hesaplanır.

Kişinin belli bir kazancı bulunuyorsa, kenardaki paranın zekata düşen kısmını vermekte Müslüman tereddüt etmemelidir.

Allah hayır için yapılan her işte olduğu gibi, temiz bir niyetle zekatını verenler için yeni ve bereketli kapılar açacak, zekat verdiğinin daha fazlasını kuluna lütfedecektir.

 

Makaleyi Paylaş

Turlar

  1. KUDÜS
  2. UMRE

İletişim

  • Adres: Gökalp Mah. 54/7 Sok. No: 5 D-1 Kat-1 / Zeytinburnu - İSTANBUL

  • Ofis Tel: (0212) 635-01-04

  • WhatsApp: 0532 366 33 15

  • Email: info@kilerturizm.com.tr

Sosyal Medya


DIJITAL DOĞRULAMA