Umre Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular

  • Umreye Gidene Ne Denir?

Hac dönemi dışında Kâbe’nin ziyaret edilmesine umre denir. Umre görevini yerine getiren kişiye mu’temir denir. Osmanlıca’da mu’temir umre yapan kişi anlamındadır.

  • Umreye Giden Kişi Hacı Olur Mu?

Umre hac dönemi dışında herhangi bir zaman yapılabilir. Ancak hac ibadetinin belirli ayları ve günleri vardır.

Hac ayları; Şevval, Zilkâde ve Zilhicce’nin ilk on günüdür. Hac ibadetinin tavaf, sa’y, şeytan taşlama gibi parçaları bu üç ay dışındaki bir zamanda yapılamaz. Bu ayların da her gününde, hac ibadetinin istenilen bir parçası yapılamaz.

Arafat’ta yapılacak vakfe ancak Zilhicce’nin dokuzuna denk gelen Arefe sabahı ve gecesinde yapılabilir, ziyaret tavafının ilk günü bayramın birinci günüdür, bu tavaf daha önce yapılamaz. Müzdelife’ye gitmek, Arafat’ta vakfe yapmak, Mina’da şeytan taşlamak umrede yoktur. Bu bilgiler ışığında umre dönemi hac zamanından farklıdır ve hac ibadetlerinin bazıları umrede yapılmadığından umre yapmış kişi hacı sayılmaz.

  • Umreye Giden Kişi Hacca Gitmek Zorunda Mıdır?

Haccın belirli farzları vardır. Maddi gücü müsait insanlara hac farz kılınmıştır. Bu sebeple maddi durumu müsait olmayıp ancak hac zamanı dışında herhangi bir sebeple Mekke’ye gidip umre yapmış olan kişiye hac farz değildir. Umresini yapmış ve maddi durumu hac yapmaya müsait olan kişiler için hac farzdır. Umre hac yerine geçmemektedir.

  • Umreye Gidenlerden Hangi Dualar İstenir?

Umreye giden kişilerden istenecek belirli dualar yoktur. Umreye gidecek olan kişilerden orada bulunurken sizin adınıza istediğiniz duaları yapmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca umre ziyaretinde bulunacak kişiden sizin adınıza Peygamber Efendimize (S.A.V) selam götürmesini de isteyebilirsiniz.

  • Umreye Giden Kişinin Günahlar Affolur Mu?

Bu soruyla ilgili belirli hadisler vardır.

Hz. Ömer (r.a.)’den rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu:

“Hac ve umreyi peşi peşine yapınız. Bu ikisi, körüğün; demir, altın ve gümüşün pasını yok ettigi gibi, fakirliği ve günâhları yok eder. Mebrûr haccın sevabı ancak cennettir” (Tirmizî, “Hac”, 2; Nesâî, “Hac”, 6; İbn Mâce, “Menâsik”, 3)

Ebû Hüreyre (r.a.) ‘den rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu:

“Umre ibadeti, daha sonraki bir umreye kadar işlenecek günahlara kefârettir. Mebrûr haccın karşılığı ise, ancak cennettir.” (Buhârî, “Umre”, 1; Müslim, “Hac”, 437. Ayrıca bk. Tirmizî, “Hac”, 88; Nesâî, “Menâsik”, 3, 5, 77; İbni Mâce, “Menâsik”, 3.)

Umreye giden kişinin günahları af olur diye kesin bir şey söyleyemesek de umreye giden kişi günahlarının af olması için bolca dua etmelidir.

  • Umre Niyet Duası Var Mıdır?

Umreye başlamadan önce, “Allah’ım! Senin rızan için ihramlandım ve umre yapmaya niyet ettim. Umremi bana kolaylaştır ve kabul eyle” diyerek umre için niyetlenebilirsiniz.

  • Umreye Kimler Gidemez?

Her erkek, istediği yaşta umreye gidebilir. Ancak durum kadınlarda farklıdır. 45 yaş ve altındaki kadınların tek başlarına umreye gitmeleri mümkün değildir. 45 yaş ve altındaki kadınların yanında eşi veya mahremi olması gerekmektedir.

Ayrıca Müslüman olmayan kimse de umreye gidemez.

  • Umreye Gidenler İçin Pratik Arapça Sözcükler

TÜRKÇE OKUNUŞU ARAPÇA
Evet neam نَعَمْ
Hayır la لا
Teşekkür ederim şükran شُكْرًا
Bir şey değil afven عَفْوًا
Özür dilerim âsif آ سِفْ
Su مَاءٌ
Ekmek hubz خُبْذٌ
Bir vahid واحد
Sabah sabâh صباح
Öğle zuhr ظهر
İkindi asr عصر
Akşam mesâ مساء
Yatsı işâ عشاء
Havlu minfeşe مِنْشَفَة
Peçete fûta فُوطَة
Anahtar miftah مفتاح
Yatak serîr سرير
Sıcak harr حار
Soğuk barid بارد
Yavaş yavaş şüveyye şüveyye شوي شوي
  • Umre İçin Hangi Telefon Hattı Kullanılmalıdır?

Mekke veya Medine’de Suudi Arabistan telefon hattı alabilirsiniz.  Ayrıca bağlı olduğunuz operatörlerin yurt dışı paketlerinden yararlanabilirsiniz.

  • Umrede Erkekler İhrama Girer Mi?

Umreye giden kişiler mikat sınırından önce ihramlanır ve niyet eder. Erkekler iki parça beyaz kumaşla ihramlanırlar.

  • Umre Kaç Gün Sürer?

Umrenin belirli bir süresi yoktur. İhrama girip Kabe’yi tavaf ettikten sonra sa’y yapılır. Daha sonra tıraş olunup ihramdan çıkılır ve umre görevi yerine getirilmiş olur.

  • Umre Hangi Şehirlerde Yapılır?

Umre görevini tamamlamak için Mekke’de olup Kabe’yi tavaf etmek, sa’y yapmak ve tıraş olmak gerekir. Bunları tamamladıktan sonra umre tamamlanmış olur. Ayrıca umrede Peygamber Efendimizin (SAV) kabri, Sevr dağı, Uhud şehitliği, Küba mescidi, Kıbleteyn mescidi gibi yerler ziyaret edilir.

  • Umreye Hangi Zamanlarda Gidilir?

Umreye hac dönemi dışında istenilen bir zamanda gidile bilinir.

Makaleyi Paylaş

Turlar

  1. KUDÜS
  2. UMRE

İletişim

  • Adres: Gökalp Mah. 54/7 Sok. No: 5 D-1 Kat-1 / Zeytinburnu - İSTANBUL

  • Ofis Tel: (0212) 635-01-04

  • WhatsApp: 0532 366 33 15

  • Email: info@kilerturizm.com.tr

Sosyal Medya


DIJITAL DOĞRULAMA