Umrede Say Nasıl Yapılır?

Dinimizde say, Hz. Hacer’in oğlu Hz. İsmail’e su bulmak için Safa ve Merve tepeleri arasında su arayışı içinde koşması hadisesine dayanmaktadır. Koşmak veya hızlı yürümek anlamlarına gelen say, ilahi bir arayışı simgelemektedir. Tavaf ibadetini tamamlayan her umreci Safa ve Merve tepeleri arasında say yaparak, burada manevi bir rızık ve saadet arayışındadır.

Say umrenin vacipleri arasında olup, Safa ve Merve tepeleri arasında toplamda 7 defa gidip ““ gelmek (7 şavt) sureteyle yapılmaktadır. Safa tepesine gelen umreci: “Allah’ım senin rızan için umre sa’yi yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve benden kabule eyle” diyerek niyet eder. Ardından Merve tepesine doğru dua ve zikir ile yürünür. Erkekler, say alanında yeşil ışıklarla belirlenmiş bölgede koşar adımlarla yürür. Buna hervele denir. Bu şekilde Merve Tepesi’ne gelindiğinde bir şavt tamamlanmış olur. Ardından Merve’den Safa’ya doğru yürünür. Burada da erkekler, yeşil ışıklar ile belirlenen yerde koşar gibi hızlı adımlarla yürümelidir. Safa Tepesi’ne gelindiğinde bir şavt daha tamamlanmış olur.

Say, yedinci (7.) turda Merve tepesinde biter. Say bitince tıraş olunup, ihramdan çıkılır. Bu durumda ihram yasakları da sona ermiş olur.

Makaleyi Paylaş

Turlar

  1. KUDÜS
  2. UMRE

İletişim

  • Adres: Gökalp Mah. 54/7 Sok. No: 5 D-1 Kat-1 / Zeytinburnu - İSTANBUL

  • Ofis Tel: (0212) 635-01-04

  • WhatsApp: 0532 366 33 15

  • Email: info@kilerturizm.com.tr

Sosyal Medya


DIJITAL DOĞRULAMA