Umreden Döndükten Sonra Neler Yapılmalıdır?

Umre Dönüşü Neler Yapılmalıdır?

Her mutemirin umre ibadetini yaptıktan sonra yerine getirmesi gereken bir takım sorumlulukları vardır.

İnsan umreye giderken nasıl temiz bir kalple yola çıkıyorsa, döndüğünde de aynı şekilde olmalı ve çevresine örnek davranışlarda bulunmalıdır.

Umreye giden kişiler, her Müslümanın gücü yetmediği bir ibadeti gerçekleştirebildikleri için çevreleri tarafından sevgi ve saygıyla karşılanırlar. Bu sorumluluk nedeniyle umre dönüşü daha dikkatli olunmalıdır.

Umreden Döndükten Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Konular

  • Kişi, öncelikle umreden ne zaman döneceğini ailesine bildirmelidir. Böylece ailesi, evde hazırlıklarını yapabilecek kadar süreye sahip olur. Hac ibadetini yapan hacılar nasıl ki evlerde özel bir şekilde karşılanıyorsa, umreye gidenler de aynı şekilde karşılanmalıdır.
  • Eve varan mutemir şükür namazı kılmalıdır. Ülkemizde umreye gidebilen, buna gücü yetebilen kişi sayısı çok fazla değildir. Böylesine bir sevaba nail olmak ve böylesine güzel bir ibadeti sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmek herkese nasip olmaz. Evine sağ salim dönen, bu güzel ibadeti layıkıyla yerine getiren mutemirler, evlerinde 2 rekat şükür namazı kılmalılar ve Allah’a şükranlarını iletmelidirler.
  • Umreden dönen kişi çevresinde bulunan maddi durumu iyi olmayan insanlara yardım edebilir. Her Müslümanın gönlünde yatan Kabe ziyaretini gerçekleştirme şerefine nail olan mutemir, evine döndüğünde insanlar için büyük bir ziyafet verebilir. Bu davranış hem yoksul kişileri mutlu eder hem de bir nevi Allah’a şükretmek olur. Maddi durumu buna müsait olmayanlar en azından çocukları sevindirmek için onlara küçük hediyeler alabilirler.
  • Döndükten sonra kişi, umrede gördüklerini akrabalarına ve arkadaşlarına anlatmalıdır. Umrede gördüğü tüm güzellikleri, yaşadığı tüm ilahi anları çevresine anlatarak onların da umreye gitmelerini teşvik edebilir.
  • İnsan umre dönüşü hal ve hareketlerine daha çok dikkat etmelidir. Umre gibi büyük bir ibadeti yerine getirdiği için çevresi tarafından örnek alınan mutemir, hiçbir şekilde kötü söz veya harekette bulunmamalı, kimseyi kırmamaya, hak yememeye ve yanlış bir tutumda bulunmamaya azami derecede dikkat etmelidir.
  • Nasıl ki Mekke ve Medine’de bulunduğu sürece namazını, duasını ve salavatını eksik etmeyen kişi döndükten sonra aynı istek ve arzu ile ibadetlerini yerine getirmesi uygundur.

Makaleyi Paylaş

Turlar

  1. KUDÜS
  2. UMRE

İletişim

  • Adres: Gökalp Mah. 54/7 Sok. No: 5 D-1 Kat-1 / Zeytinburnu - İSTANBUL

  • Ofis Tel: (0212) 635-01-04

  • WhatsApp: 0532 366 33 15

  • Email: info@kilerturizm.com.tr

Sosyal Medya


DIJITAL DOĞRULAMA